Rosa sløyfe-aksjonen gir 32 millioner kroner til forskning på brystkreft. Prosjektene åpner døren for tidligere oppdagelse og mer skreddersydd behandling. Det vil redde liv.
De siste tiårene har brystkreftforskningen gjort store fremskritt, og langt flere overlever. Men for kvinnene som er rammet av de mest alvorlige formene, er fremtiden fortsatt usikker.
– Hvert år mister 600 livet til brystkreft – de fleste fordi sykdommen har spredt seg til andre organer. Nå tar vi et kraftig grep for at denne gruppen skal få en lysere fremtid, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk.
Gir håp
Midlene skal blant annet brukes til å undersøke hvordan brystkreft sprer seg, og identifisere pasienter med økt risiko for spredning. Ellen Margrethe Haugsten ved Oslo Universitetssykehus, en av fire forskere som mottar støtte, forklarer:
– Finner vi pasientene som har økt risiko for spredning, kan de få tettere oppfølging og bedre behandling.
Prosjektene åpner døren for tidligere oppdagelse og mer skreddersydd behandling. Det vil redde liv.
– Dette gir håp for en gruppe kvinner som virkelig trenger det. Målet for fremtiden er at ingen mødre, døtre eller søstre skal dø av brystkreft, sier Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross.
De fire prosjektene
Følgende fire forskerne får støtte til sine prosjekter, og her er et lite innblikk i hva de skal forske på.
Samlet inn av folket
Rosa sløyfe-aksjonen har gjennom 26 år bidratt med 530 millioner kroner til brystkreftsaken. Pengene kommer fra alle som har kjøpt en Rosa sløyfe, deltatt i Rosa sløyfe-løp eller gitt en gave.
– Å motta Rosa sløyfe-midler gjør oss ydmyke. Vi har tro på at dette prosjektet vil ha stor betydning for kvinner som rammes av brystkreft, sier forsker Haugsten.
– Min drøm er at brystkreft er som en forkjølelse, og ikke en dødsdom. Midlene vi får fra Rosa sløyfe-aksjonen gjør at vi kommer ett skritt nærmere drømmen om at det er mulig å behandle også de mest alvorlige formene for brystkreft, sier forsker Yakubu Abudu.